Běhání v letních vedrech: Jak si ho užít a zůstat v bezpečí

Letní měsíce lákají k venkovním aktivitám, ale běhání v horkém počasí může představovat výzvu. Pokud si ale dáte na pár věcí pozor, i letní běh se může stát příjemným a prospěšným zážitkem.

Běhání v letních vedrech: Jak si ho užít a zůstat v bezpečí

1. Načasování je klíčové

Vysoké denní teploty si vybírají svou daň. Kdy jít běhat? Ideální volbou je brzy ráno, hned po svítání, nebo později večer, kdy už slunce klesá. Vyhnete se tak největšímu horku a slunečnímu záření.

2. Vyberte si stinnou trasu

Kdyby ráno a večer nešly, zkuste najít trasu s co nejvíce stínu. Běhejte v parcích, lesích, podél řek nebo po cyklostezkách s dostatkem stromů. Asfalt a beton na přímém slunci se rozpalují a zvyšují pocit horka.

Běhání v letních vedrech: Jak si ho užít a zůstat v bezpečí

3. Hydratace je základ

Dostatečný pitný režim je v horku klíčový. Pijte dostatek vody už před během, během i po něm. Nečekejte, až pocítíte žízeň. Noste si s sebou láhev s vodou a popíjejte pravidelně i během kratších běhů.

4. Oblečení a doplňky

Vybírejte si lehké, prodyšné oblečení ze syntetických materiálů, které odvádí pot. Bílé a světlé barvy odrážejí sluneční záření. Nezapomeňte na pokrývku hlavy, sluneční brýle a opalovací krém s vysokým faktorem.

Běhání v letních vedrech: Jak si ho užít a zůstat v bezpečí

5. Poslouchejte své tělo

Běhání v horku vyžaduje od těla více energie. Nesnažte se o rekordy a zpomalte tempo. Pokud se cítíte přehřátí, unavení nebo máte závratě, zpomalte, udělejte si pauzu a v případě potřeby vyhledejte stín a ochlazení.

6. Upravte trénink

V horkých dnech zkraťte délku a intenzitu běhu. Zařaďte více chůze a regenerace. Místo běhu se můžete věnovat jiným aktivitám, jako je plavání nebo jízda na kole, které jsou v horku příjemnější.

Dodržováním těchto tipů si i v letních měsících užijete běhání a zároveň se vyhnete nepříjemným zdravotním komplikacím. Nezapomeňte, že nejdůležitější je naslouchat svému tělu a přizpůsobit trénink jeho potřebám.

Zdroj foto: Pixabay.com

You may also like...